**2019-Oct-18**

**Ex: A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 14 : 3. 25. When 22 litre water is added new ratio of milk and water becomes 7:3. Find initial quantity of mixture. (in liter)**

(A) 125

(B) 138

(C) 136

(D) 148

**Trick:**

Before 56:13

After 56:24

Now (24-13) = 11 = 22 liter

So 1 = 2 liter

Required answer=(56+13)×2 = 138 liter

**2019-Oct-17**

**Ex: An amount is to be distributed among four workers P, Q, R, and S in the proportion of 7 : 4 : 5 : 2. If Q gets Rs. 800 more than S, what is P's share?**

A. 2500

B. 2800

C. 2600

D. 2200

**Trick:**

Let P's, Q's , R's and S's share be 7x, 4x, 5x, and 2x respectively.

4x = 2x + 800

x = 400

So, P's share is 7 * 400 = Rs. 2800

**2019-Oct-16**

**Ex: 700 ml of a mixture contains water and milk in the ratio 2:8. How much water must be added to the mixture so that the ratio of water and milk becomes 3:8?**

A. 75 ml

B. 65 ml

C. 70 ml

D. 60 ml

**Trick:**

Milk in the 700 ml of mixture = 700 ∗ 8/10 =560ml

So, water in the mixture would be = 700 - 560 = 140 ml

Let water to be added = x ml

Now, 140+x / 560 = 3 / 8

1120+8x = 1680

8x = 1680 - 1120

8x= 560

x = 560/8 = 70 ml

**2019-Oct-15**

**Ex: Sulabh, Sudheer and Satyam hired a field for Rs.800 for the whole year. Sulabh puts in 50 cows for 2 months, Sudheer 80 cows for 5 months and Satyam 60 cows and 30 calves for 4 months. How much should Satyam pay if one cow eats as much as 2 calves?**

(A) Rs.100

(B) Rs.250

(C) Rs.300

(D) Rs.400

**Trick:**

30 calves = 1/2 × 30 = 15 cows

60 cows + 30 calves= (60+15)

= 75 cows

Ratio in the number of their cows

= 50 × 2 : 80 × 5 : 75 × 4

= 100 : 400 : 300

= 1 : 4 : 3

Share of Satyam in rent = 3 * 800 / 8 = Rs.300

**2019-Oct-11**

**Ex: In a shower 10 cm of rain falls. What is the volume of water that falls on 1.5 hectares of ground?**

A. 1500 m

^{3}
B. 1400 m

^{3}
C. 1200 m

^{3}
D. 1000 m

^{3}**Trick:**

1 hectare = 10,000 m

^{2}
1.5 hectare = 1.5 x 10 x 1000 = 15,000 m

^{2}
Depth = 10 cm of rainfall = 10/100

∴ Volume of water = Area * Depth

15,000 * 10/100 = 1500 m

^{3}**2019-Oct-10**

**Ex: A sum of money amounts to 3300 in 2 years and Rs. 3600 in 5 years. What is the principal amount?**

A. Rs. 2700

B. Rs. 2850

C. Rs. 2950

D. Rs. 3100

**Trick:**

After two years the amount is Rs. 3300 and in the next three years it becomes Rs. 3600.

Therefore, S.I for three years = 3600 -3300 = 300

S.I for one year = 300/( 3 ) = 100

S.I for two years = 100 * 2 = 200

Principal = 3300 - 200 = Rs. 3100

**2019-Oct-09**

**Ex: The ratio of population of two towns A and B was 6 : 7 last year. This year, the population of A is incereased by 20% and that of B by 40,000. If their population are now in the ratio of 24 : 25, the population of A was-**

(A) 560000

(B) 480000

(C) 600000

(D) 576000

**Trick:**

Let the population of A and B be 6x and 7x respectively.

6x + 20% of 6x / 7x + 40000 = 24/25

150x + 30x = 168x + 960000

12x = 960000

12x = 80000

x = 80000

Population of A was 6 × 80000

= 480000

**2019-Oct-07**

**Ex: M borrowed a sum of Rs.1150 from A at the simple rate of 6 p.c.p.a. for 3 years. He then added some more money to the borrowed sum and lent it to S for the same time at 9 p.c.p.a. at simple interest. If M gains Rs.274.95 from the whole transaction, then what is the sum lent by him to S?**

A. Rs.1820

B. Rs.1758

C. Rs.1785

D. Rs.1930

**Trick:**

(9 × 3)% of (1150+ x) - (6 × 3)% of 1150

= 274.95

9% of 1150 + 27% of x = 274.95

x = Rs.635

Sum lent to S = Rs.1150 + Rs.635 = Rs.1785

**2019-Oct-04**

**Ex: A man rows downstream at 20 km/hr and rows upstream at 15 km/hr. At what speed he can row in still water?**

A. 17.5 km/hr

B. 18 km/hr

C. 20.5 km/hr

D. 22 km/hr

**Trick:**

Speed in still water = 1/2(speed downstream + speed upstream)

Speed downstream = 20 km/hr

Speed upstream = 15 km/hr

∴ Required speed = 1/2 (20 + 15) km/hr

= 1/2 ∗ 35 = 17.5 km/hr

**2019-Oct-03**

**Ex: The ratio of milk and water in a mixture of 45 litre is 4: 1. If 3 litre more water should be added then what will be the new ratio of milk and water?**

(A) 22.5%

(B) 25%

(C) 33.33%

(D) 30%

**Trick:**

Milk : water = 1: 4

Sum of ratios = 1 + 4 = 5

Quantity of water in 45 litres of mixture = 45 × (1/5) = 9 litre

Quantity of milk in 45 litres of mixture = 45 × (4/5) = 36 litre

If 3 litre of water be added then new ratio becomes

= (9+3) : 36

= 12: 36

= 1: 3